About Kenan

Kenan Musić je rođen u Sarajevu 19.8.1994.godine. Nakon osnovnog školovanja upisuje smjer “Scenske umjetnosti” u Gimnaziji Dobrinja na odsjeku režije i glume. Ovo je prvi ovakav smjer u BiH i regionu, a Kenan je učenik prve generacije tog smjera. Osim gimnazije Kenan je završio i Srednju muzičku školu Sarajevo , na odsjeku udaraljki. Tokom školovanja u srednjoj školi Kenan je snimio tri filma, dva  dugometražna i jedan kratkometražni, koji su prikazani na festivalima u BiH, Srbiji, Francuskoj, Dohi, Abu Dhhabiju i nekolicini domaćih festivala.

Kenan je najmlađi evropski reditelj koji je kako navode mediji, osoba koja je uspjela uraditi neizvedive stvari u filmskoj industriji te koji svojim načinom rada, rušeći konvencionalne stvari postavlja nove, lakše standarde koje prati stotine mladih u BiH. Kenan ima veliku i konstantnu podršku vodećih bh.medija koji promovišu umjetnost i rad Kenana i njegove mlade filmske ekipe koja je s njim na svim projektima. Čest je gost Sarajevo Film Festivala, RLV filmskog festivala u Francuskoj, beogradskog FEST-a ali i festivala „Srebrena traka“ u Srebrenici. Posljednje tri godine, Kenan je jedan od dva vodeća čovjeka Omladinskog Film Festivala Sarajevo, zajedno sa Nerimom Hasićem, gdje obnaša funkciju direktora Festivala i direktora programa Festivala. Funkciju direktora programa Festivala obnaša od 2016. godine.

FILMOGRAFIJA

2009 – “Ko to tamo svira” – scenarij i režija, kratki film

2012 – “Svjetla grada” – scenarij i režija, dugometražni film

2013 – “Politika i drugi zločini” – scenarij i režija, dugometražni film

U periodu između 2013 i 2015 godine radio je kao televizijski producent i reditelj, te rukovodio velikim brojem projekata živog prenosa i specijalne produkcije.

Tokom rada na televiziji producirao je i režirao blizu 500 živih emisija, te nekoliko dokumentarnih filmova i sportskih događaja. Bio je i član žirija na “Ajyal Film Festival” u Dohi, 2013. godine, a 2014. godine predstavnik UMU Film produkcije u Industry programu Abu Dhabi Film Festivala.

Musić trenutno, uporedo sa radom na OFF-u, studira Političke nauke i međunarodnu sigurnost na Sarajevo School Of Science and Technology Univerzitetu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s