Politika i drugi zločini: Demokratija na bosanski način; kako je klix.ba ujedinio entitete

10891670_10204999761890172_3325958740369948742_n

Prije svega, Podrška redakciji portala klix.ba #NovinarstvoNijeZločin

Činjenica da živimo u državi u kojoj i djeca u osnovnoj školi znaju da ovdje demokratije nema ni u teoriji, a priča se o postojanju iste, ali i o nekim euroatlanskim integracijama  imam i ja potrebu da kažem nešto o slučaju klix.ba.

Biću kratak.

Ove godine nakon premijere mog filma Politika i drugi zločini u kojem sam govorio o bahatosti političara prema novinarima i medijimau našoj zemlji, dobio sam kritike kako sam preuveličao radnju filma i zbivanja u državi na ovu temu. U suštini ja sam priznao da je radnja filma u kojoj “političar protjeruje stranog novinara iz naše zemlje” vjerovatno samo fikcija, ali sada, nažalost, moram reći da je to “mala maca” (da se desilo) u odnosu na ono što se danas zbivalo u prostorijama portala klix.ba.

Ovim putem želim iskazati duboko žaljenje i razočarenje zbog činjenice da živim u ovakvoj državi u kojoj se zakoni i pravila sprovode samo nad nedužnima i slabima. Žaljenje zbog države u kojoj je demokratija samo izgovor za diktaturu. Žaljenje zbog države u kojoj njih stotinjak gazi sve nas!

Ovo je država u kojoj dva entiteta nisu mogla ujediniti ni ekonomska pitanja, ni investicije ni socijalni problemi ali ih je  “ujedinio” najposjećeniji bh.portal klix.ba koji je pokrenuo priču o prevarama na opštim izborima te koji je SAMO radio svoj posao. To očito nije odgovaralo političkim strukturama u RS-u, koje i onako rade na rušenju ustavnog poretka Bosne i Hercegovine te, umjesto, da se  bave sadržajem snimka, kvazi-policijske institucije i sudstvo se bave porijeklom snimka. Činjenica da je reakcija na snimak od strane tužilaštva i suda KS ovakva, a ne bilo kakva druga, samo nam govori to da Bosna i Hercegovina sa ovakvom vlašću nije ni blizu demokratije i države 21.vijeka. Čak šta više,  to što su  Federalne institucije dozvolile intervenciju policije koja nije nadležna u Kantonu Sarajevo, samo nam govori da su institucije većeg bh.entiteta svjesno pristale na uništavanje osnovnih ljudskih prava, slobode govora i pravih vrijednosti jedne države prateći režim i retoriku manjeg bh.entiteta.  Na kraju krajeva, ovo je čist dokaz da su oni svi isti i da nam s njima nema naprijed jer smo po sadašnjim dešavanjima bliži diktaturi nego tranziciji u demokratiju.

Sram i stid da bude oni koji su dozvolili da se RS ponaša kao država u državi i što smo dozvolili da nam ruše slobodu.

Na kraju, nadam se da će bh. institucije konačno početi štiti novinare i one koji rade u službi građana ove zemlje što je ovdje veoma rijetko. Ovim putem izražavam veliku podršku kolegama sa portala klix.ba i poručujem im da se ne predaju jer NOVINARSTVO NIJE KRIMINAL.

– Kenan Musić

reditelj

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s