RIP LEGENDO: Kako sam se sreo sa Čika Mišom

Image

Nisam mogao a da ne napišem ovaj post kada sam čuo vijest o sarajevskoj legendi. Nadam se da mi niko neće zamjeriti, ali necu duziti jer cu u samo par recenica da dokazem velicinu sarajevske legende.

Dvije i devete sam radio dokumentarac pod nazivom “Kako živiš”. Dokumentarac se radio u koprodukciji sa jednom filmskom akademijom u Francuskoj i željeli su da u dokumentarac od 1h stavimo razne ljude, raznih profila  koji predstavljaju sliku jednog drustva. Moja ekipa iza kamere, bez dvoumljenja se odlucila da potrazi Cika Misu! Nismo ga tada nasli na njegovom starom mjestu iako je  sve je bilo tu –  cetke, kreme, stalak, stolica.

Cekali smo ga, ali nije dolazio. Na kraju odustajemo od svega, a Cika Miso se pojavljuje ispred nas i pita nas da možda ne tražimo njega, baš kao da je znao. Mi mladi, prvi srednje, ne progovaramo. Potvrđujemo to klimanjem glave i govorimo mu šta zapravo hoćemo. Razgovarali smo s njim sa upaljenom kamerom skoro 40 minuta. Baš onda kada je rekao ono što bi mnoge navelo na razmišljanje kamera se ugasila. Nije bilo više baterije.  Zaustavili smo ga i rekli mu to a on je prozborio kako nije ni bitno, bitno je da mi čujemo šta će reći jer će film sigurno gledati neke “starudije koje neće sebe da slušaju a kamo li nekoga drugog”.  Tada smo svi ušutili , a legendarni Mišo poce; nije bitno sta radite u zivotu i nije bitno gdje radite, cak sta vise, nije ni bitno da li volite to sto radie i da li zelite to da radite, koliko je bitno da je to sto radite posteno i da je svaki dinar u novcaniku posteno zaradjen. Rekao je kako nije on ni prvi ni posljednji koji je rekao ovo, ali je uistinu jedini koji je ovo poštovao! Radio je pošteno i bez srama. Nasmijavao nas je, stavljao nam osmjeh na lice onda kada nam nije bilo do smijanja, bio je lijek, a to znaju oni koji su ga dozivljavai kao legendu – a vecina jeste!

Grad ne cine zgrade vec ljudi! RIP Čika Mišo!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s